Praktijk LOOMDe Bowen Therapie®

De Bowen Therapie®

Is een zachte effectieve natuurlijke manuele behandelmethode die kan worden ingezet bij diverse aandoeningen, bewegingsbeperkingen en pijnklachten. Het werkt o.a. op via de reflexzones van het lichaam en kan gezien worden als een reflexzone therapie.

Wil je weten of de Bowen Therapie wat voor jou is? Maak een afspraak voor een korte intake/proefbehandeling.

De Bowen Therapie berust op een zachte benadering van het lichaam. Mensen die behandeld zijn geven vaak een eenzelfde reactie: ‘Hoe is het mogelijk dat zo’n subtiele behandeling zo’n krachtig werking heeft. Want wat doe je nou eigenlijk precies?

De Bowen Therapie, ontwikkeld door Tom Bowen, komt van origine uit Australië en is daar al jaren een bewezen succes. In Nederland is de Bowen Techniek nog relatief onbekend, maar beslist niet minder goed! De techniek bestaat uit zachte rolbewegingen over spieren, pezen, gewrichtsbanden en fascieweefsel. Deze rolbeweging zet een keten van reacties op gang welke effect hebben op alle systemen van het lichaam. Het zelfherstellendvermogen van het lichaam wordt hiermee uitgedaagd en aangespoord oplossing te vinden om een aanwezig onbalans op te heffen, waardoor organen en weefsels weer goed kunnen gaan functioneren en (pijn)klachten verminderen dan wel kunnen verdwijnen. Ook klachten die al langer aanwezig zijn.

De Bowen Therapie behandeling berust op het principe dat het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen dat deel waar de pijn/disfunctie zich uit. Bowen Therapie brengt balans op zowel fysiek (lichaam) als op mentaal/emotioneel niveau. Het is technisch te vergelijken met het resetten/defragmenteren van de computer. En is geschikt voor iedereen ongeacht de leeftijd.

De Techniek

De behandeling bestaat uit meerdere series zachte rolbewegingen gemaakt met duimen en wijsvingers op de huid, op specifieke plaatsen. Deze series worden afgewisseld met enkele minuten pauze waarbij het lichaam niet wordt aangeraakt. De therapeut neemt afstand en verlaat zelfs eventueel de behandelruimte. Het lichaam krijgt zo de tijd de zojuist gegeven prikkels in alle rust te initiëren en te verwerken.

Hoe het werkt?

Het is aangetoond dat vanaf de allereerste “Bowen move” die wordt gedaan op de onderrug, de “brainwaves” – hersengolven – dimmen en lichaam en geest in de relaxstand springt zoals bij het slapen gaan. Deze relaxstand zorgt er voor dat ons lichaam goed kan reageren op de commando’s van ons brein welke zo de gelegenheid krijgt op zoek te gaan naar aanwezige disbalansen in al onze systemen om de nodige aanpassingen te maken en te corrigeren daar waar nodig is. De Bowen Moves maken energie vrij, reduceren spierspanningen, zorgen voor betere doorbloeding en verbetering van het lymphatische systeem en helpen het lichaam om zich van opgehoopte afvalstoffen te ontdoen. Wanneer de natuurlijke lichaamseigen banen zijn vrijgemaakt, is het lichaam meer in staat de nodige correcties zelf uit te voeren daar waar nodig, op/in zijn eigen tijd.

De Bowen Behandeling

Tijdens een behandeling met de Bowen Techniek ligt u op een behandeltafel. Indien dit te belastend is, kan de behandeling ook zittend of staand worden ondergaan. De rolbewegingen (de Bowen Moves) worden bij voorkeur direct op de huid geplaatst, maar kan ook over dunne niet gladde en te strakke kleding heen gegeven worden. Je wordt altijd toegedekt met handdoeken en eventueel een dekentje. De duur van de behandeling zelf kan variëren van vijftien minuten tot een uur.

Het Bowen Effect

Als therapeut wil ik graag dat de behandeling een verandering teweeg brengt. Ik kan echter nooit voorspellen welke reactie het voor jou geeft en hoe het zal voelen. Dat is voor iedereen en elke behandeling weer anders. Het lichaam zal doen wat het moet doen in en op zijn eigen tijd. Het kan zijn dat het direct reageert, maar het kan ook gebeuren dat er zoveel aan de hand is, dat er zoveel lagen binnen het probleem zijn, dat het lichaam niet weet waar het moet beginnen. Het probleem zal dan als de lagen van een ui, laag voor laag moeten worden afgepeld. Soms is de Bowen impuls zo lichaamsvreemd dat het lichaam gewoon weg tijd nodig heeft om te reageren. Het kan daarom best zijn dat je met dezelfde pijn/ beperking/ klacht de praktijk weer verlaat en pas later die dag of zelfs dagen later, het effect pas merkbaar is.

Mogelijke merkbare veranderingen kunnen zijn:

1. Tijdens de behandeling:

 • gevoel heel zwaar/loom te worden en diep in de behandelbank te zakken
 • slaperig worden tot in heerlijke droomstand vallen, eventueel met snurken!
 • spierspasmes en of bewegen van ledenmaten
 • warme of koude tintelingen, kriebeltjes, energiestroompjes
 • niet meer in staat zijn te denken en of te antwoorden
 • Prettig warm of koud krijgen
 • Zweten of klamme handen
 • Buik borrelen

 

 

 

2. Veranderingen na de behandeling kunnen zijn:

 • een diep ontspannen / loom gevoel, dieper dan na een massage of een dagje sauna
 • vermindering van symptomen – pijnvrij
 • meer bewegingsvrijheid
 • een verandering van stemming of in het gevoel van algemeen welbevinden
 • mondiger worden
 • verandering in energie niveau ( meer of juist minder – slaperig)
 • betere focus en betere concentratie
 • verandering in slaappatroon
 • dieper en vaster slapen
 • meer bewuster dromen
 • verandering in stoelgang
 • soms een korte terugkeer van oude klachten
 • dorst

 

De Bowen Therapie®

Hoeveel behandelingen zijn er nodig

Afhankelijk van de aard en duur van de klacht zijn er meestal 1-3 tot 6 of meer behandelingen nodig. Om een goed resultaat te bereiken is het raadzaam de eerste 3x – wekelijks te behandelen. Het lichaam moet wakker geschud en aangespoord worden tot zelfherstel. Bij elk consult wordt gekeken wat de verandering zijn en wordt het behandelschema eventueel aangepast. Na 3 behandelingen, week 4, volgt een evaluatie voor eventuele vervolg behandelingen waarbij de tussentijdse frequentie ruimer wordt. Eerst 2 wekelijks dan maandelijks enz. Er zijn afhankelijk van de aard van de klacht *) daarna meestal nog 3 tot 6 behandelingen nodig. Bij sommige chronische klachten kan het nodig zijn periodiek een “onderhoudsbehandeling” in plannen. Of zoals bij sporters, preventieve behandelingen in te plannen om het lichaam goed in conditie te houden en zo blessures te voorkomen.

*) Acute klachten (spit, verzwikking, (sport)blessures) reageren vaak snel op de behandeling. Chronische klachten doen er vaak langer over te herstellen/verbeteren.

Een eerste consult

Het eerste bezoek bestaat uit een gesprek en het doornemen van de vragen lijst die in principe vooraf wordt toe gemaild, gevolgd door een lichamelijke inspectie om een zo goed mogelijk totaal plaatje te krijgen van de klacht(en). Met deze informatie bepaalt de therapeut de aanpak van de behandeling. Een eerste consult duurt daarom ook wat langer, afhankelijk van de aanpak en de resterende tijd en de klacht, wordt er in dit consult ook behandeld. Het kan dus voorkomen dat hiervoor een nieuwe afspraak dient te worden gemaakt.

Vooraf aan de behandeling

 • Drink vooraf 1 a 2 glazen water om het lichaam alvast te hydrateren.
 • Omdat we direct op het lichaam werken, wordt een schoon lichaam en schone kleding erg op prijs gesteld. En in de zomermaanden graag aandacht voor schone voeten.
 • Liever niet vlak voor een consult te roken. Het komt de behandeling/herstel niet ten goede en bovendien kan de rooklucht in de praktijk blijven nahangen.
 • Graag bij iedere afspraak 3 schone handdoeken ; 1 groot badlaken en 2 handdoeken om toe te dekken Hammamdoeken mogen ook. Op deze wijze werken spaart het milieu en draagt bij aan een duurzame gezondheidszorg. Mocht je ze een keer vergeten dan zijn er in de praktijk natuurlijk schone doeken aanwezig.

Na de Behandeling- de 3 W’s

De effecten van de Bowen behandeling werken vijf á tien dagen door. Voor een beter herstel en om bij-effecten te voorkomen, is sterk aan te bevelen onderstaande adviezen op te volgen, de 3- W’s

Wandelen
Het kan zijn dat je je heel loom voelt na een behandeling, je reactie vermogen kan trager zijn. Het is daarom raadzaam om eerst even een stukje buiten te wandelen alvorens zelf deel te nemen in het verkeer.

Op de dag van de behandeling elk half uur bewegen.
Regelmatig een halfuurtje wandelen stimuleert de nieuw te creëren balans, stimuleert circulatie systemen en helpt met het verwijderen van afvalproducten.

Water
Drink geregeld 1 a 2 glazen water per uur na de behandeling. (maximum tot ongeveer 9 glazen per dag). Koffie, (kruiden)thee en frisdrank en vruchtensap tellen niet mee. Water geeft het lichaam de gelegenheid om vrijgekomen afvalstoffen af te voeren en laat het lichaam wennen aan de nieuwe balans. Wanneer je dit niet doet kun je hoofdpijn en of spierkrampen ervaren. Water helpt het lichaam vrijelijker te laten bewegen en helpt voor een sneller herstel.

Wachten
Soms komt het voor dat klachten eerst heftiger worden, wanneer de gegeven adviezen worden opgevolgd zakt dit meestal binnen 1-3 dagen af tot zelfs helemaal weg. Geef het lichaam tijd om het op te lossen; wachten dus.

En verder

 • Plan na de behandeling geen inspannende dingen. Geen wedstrijden of intensieve sport. Geen lange zittingen zoal vergadering, bioscoop of theater.
 • Geef het lichaam rust. Ook wanneer je je juist zeer energiek voelt na de behandeling, verbruik deze energie niet. Een beetje mag, maar laat genoeg over voor herstel.
 • Geen sauna of heet bad na de behandeling
 • Geen intensieve andere therapie in de week na de behandeling. Overleg vooraf wat eventueel wel is toegestaan
 • Bij medicijn gebruik, zoals normaal, wanneer je merkt dat er aanpassingen nodig zijn, overleg met je eigen arts.
 • Heel soms komt het voor dat het lichaam echt zo aan het werk gaat, dat het even niet weet wat het moet doen en zo van slag is. In zo’n geval kun je me altijd bellen. Het goede nieuws is dat in geval van zo’n onplezierige reactie – waarvan ik blij ben om te zeggen dat dit echt zelden voorkomt – er een set “Bowen moves” is om het lichaam in korte tijd te doen kalmeren. Hiervoor kom ik eventueel langs als je zelf niet naar de praktijk kan komen of gebracht kan worden.

Mijn klacht is ineens weer terug!

Wanneer een klacht/conditie succesvol is verholpen, komt deze meestal niet terug behalve wanneer er herhaling van het letsel plaats vindt. Wanneer dit gebeurt, drink dan direct een paar glazen water. Ons brein herinnerd dan onmiddellijk wat het moet doen, zoals het heeft geleerd tijdens de Bowen sessies. De teruggekeerde klacht verdwijnt daarna in een paar uur meestal weer als vanzelf.